I denne artikkelen viser visyr-medlem Sijoka hvordan man syr en flott gutteskjorte. Sijoka sier om seg selv at hun er selvlært, og ofte må prøve seg fram, og det hun viser her er en worklogg om hvordan hun syr en skjorte. Det finnes nesten alltid forskjellige teknikker for å få til mansjetter, kraver, splitter og annet i sømverden, og jeg synes det er riktig godt gjort når hobbysyere tør å finne egne løsninger. Tusen takk at du deler denne prosessen med oss Sijoka!
Skjorter, slik jeg gjør det
Skrevet av visyr-medlem Sijoka
Jeg har sydd en passelig haug med smågutteskjorter. Skjortene har har dobbelt bærestykke, kragelinning og "snipp", som på de ordentlige skjortene som pappaer har.
Delene klippes ut og jeg begynner med å sy ermesplittene. En nødløsning om dette er vanskelig kan være å dele opp ermemønsteret slik at det går en ekstra søm fra splitten og helt opp, siden man da bare kan falde sømrommene på hver side av splitten, eller å rett og slett setter på en skråremse i splitten, men det blir mere klumpete.
Altså, jeg begynte på en i går kveld. Remsene jeg har brukt er skåret 3 og 5 cm brede. Den smaleste syr man fast på den bakerste delen av splitten, den bredeste på forreste del for den skal ligge øverst til slutt.
Nå er det jeg begynner å fikle og tulle, og den første ble slett ikke helt bra, men jeg får fikse den til så den blir akseptabel. og så skal jeg komme tilbake til dere med mer bilder og beskrivelse av både splittene og resten av skjortene etter som dette skrider fram.
På denne siden er det vel omtrent akseptabelt selv om jeg har vinglet litt:
Innsiden derimot, sånn går det når man ikke gjør noe ofte nok til at det sitter, og heller ikke har tatt seg tid til å notere ned gangen i det til neste gang:
Og her kommer det litt fortsettelse av ermesplitten. Hadde jeg nå enda husket å ta bilder før jeg kom for langt så.Men med noen knappenåler til å holde styr på ferdig brettestrøkne kanter så kom jeg på det akkurat før jeg rakk å sy for mye.
Det ser ut som det er like greit å sy første sømmen på begge strimlene straks, for da kan man se til at de blir sydd fast like langt oppover. Ca 1,5 cm forbi enden på splitten, ser ut som passelig lengde når ting er såpass smått som her:
Så klipper jeg et hakk fra enden på splitten og helt bort til sømmen på begge sider. Se til at hakkene ender i samme høyde, og at det fremdeles er noen sting igjen opp til enden av sømmen.
Denne trekanten bretter jeg opp mot retten på stoffet og bruker her bare neglen til å "presse" bretten, siden det er litt vondt å komme til med strykejern mellom disse to strimlene, men har man et stoff som ikke "legger seg" bør man nok presse eller nåle fast så den ikke får vrengt seg nedover igjen, for den må brettes akkurat der hakkene ender slik at all råkant blir brettet opp.
Nå kan jeg brette den smaleste strimlen over splittkanten og tilbake på vrangen (som et skråbånd er brettet) og sy den ned, og nå kommer jeg altså til å sy en smal sikkssakk over bretten på trekanten uten at dette senere vil synes på retta. Jeg må bare se til at jeg ikke syr lenger enn til sømmen på motsatt side:
Så var det overbelegget. Jeg stryker inn en kant på motsatt side av sømmen som omtrent tilsvarer sømrom på en halv cm, og bretter den tilbake og over sårkanten fra første søm og stryker. Øre ende kan man klippe og brette rett, skrått mot en side, eller i en spiss på midten, det er smak og behag, men jeg synes en skrå ende på dette som bare blir et par cm bredt synlig er greit. Den delen som blig liggende under og altså mellonm øverste lag og selve skjorta kan man klippe bort i toppen så det blir bare sømrom igjen .
Så syr jeg ned kanten ,over enden og tilbake og prøver å treffe sikksakken fra forrige søm:
Det blir en grei og "ordentlig" splitt hvor overkanten skjuler underkanten uten at det blir bulkete:
Og denne gangen gikk det bedre på vrangsiden også selv om jeg ikke har truffet 110 % hele veien her heller:
Krage , kragelinning og mansjetter må ha litt innleggsstoff. Jeg bruker bare H 200, for jeg synes det er stivt nok til sånt i massevis. i alle all på skjorter til barn.
Det holder med vlieseline på en kragedel og en kragelinningdel. På mansjettene stryker jeg fast over det hele, men det er mer av egne bekvemmelighets hensyn, enn fordi det er nødvendig. Det hadde nok holdt å ha det på den halvdelen som blir ut.
Først syr man selve kragen sammen rette mot rette i over og sidekanter, men ikke nede, vrenger den og stryker. Så setter man kragelinningen på, en på hver side og mot den kanten man ikke har sydd igjen. Den delen som er buet i endene skal være mot kragen. Sy den langs kanten:
og stryk den ut så den blir slik:
Nå er den klar til å sette på skjorta. Men først må vi jo ha selve skjortebolen sammen.
Når jeg klipper forstykker på skjorter, klipper jeg alltid et hakk oppe i halsringingen og nede der hvor stoffet skal brettes.Når jeg så skal begynne sy bretter jeg bare der hakkene er og stryker inn belegget.
Her hadde jeg to hakk og får dermed tredobbelt stoff i knappestolpen , og da behøver jeg ikke innlegg der.
Før jeg fortsetter syr jeg ned stolpene, og så setter jeg på lommen , for nå er det lettest å gjøre. På stoff som dette er det moro, hvis man har stoff til det, og prøve å finne en lommebit som stemmer med mønsteret der lommen skal være. På denne gikk det greit, jeg fant akkurat det jeg trengte i restene.
Men sømmen må jeg visst gjøre om igjen , for jeg så ikke godt nok hvor lomme sluttet og skjorte begynte
Var da fælt til vinglesying på meg i dag.
Nå er det litt enkel søm før det blir påsetting av krage og mansjetter, og jeg kjenner jeg en noe trøtt, så det kommer neppe fortsettelse før i morgen.
Jeg har fått gjort enda litt til, men det kommer i morgen. Best av alt, jeg har skjønt hvorfor jeg vinglet slik på sømmmene.
Jeg hadde feil briller på.
Når jeg syr sammen en slik skjorte starter jeg med å legge ryggen mellom de to bærestykkebitene. Det som skal synes ut på rette legges rette mot rette med ryggen, det som blir inni legges rette mot vrange på ryggen. Sy over og stryk godt ut sømmer og sy gjerne en stikning langs kanten på retta.
Så syr man det bærestykket som er på rettsiden fast rette mot rette med skuldersømmen på forstykkene:
Stryk ut sømme med sømrommet inn mot bærestykket, legg innersidens bærestykke over og brett inn så kanten ligger akkurat på den sømmen du nettopp sydde, stryk ned, nål fast og sy på med en stikning fra rettsiden:
Nå settes kragen på skjorta. Denne rekkefølgen fordi det er så mye lettere å få strøket ut sømmen (sømrommet opp mot kragelinningen) før sidesømmene er sydd.
Jeg pleier å først legge kragelinningens bakside, altså den som kommer ut, rette mot rette med halsringingen og sy den sømmen først. Før du stryker sømrommet inn mot kragelinningen kan det være lurt å klippe noen hakk i sømrommet, særlig akkurat der buen blir krappest over skulderen mot bærestykkene. Så bretter jeg inn sømrommet på den delen som blir inn mot halsen og nåler det fast akkurat på sømmen . Og når jeg gjør dette holder jeg kragen brettet i overgangen mellom krage og kragelining for å ikke få innerdelen av kragelinningen for stram. Det er nesten nødvendig å være litt hard med med å klippe vekk overflødig sømrom i endene her, ellers får du en ganske hard bulk i hver ende, og særlig gjelder dette på den siden hvor knapphullet skal være, fordi for stort sømrom her vil komme i veien for knapphullet.
På stødig stoff, som dette bomullsstoffet , går det gjerne greit å maskinsy ned innerkanten, men har man et mer levende stoff, kan det hende at resultatet blir betraktelig bedre med å håndsy denne sømmen.
Nå syr vi sidesømmene på skjorta og falder nedkanten. Så syr man sidesømmene på ermene og setter på mansjettene før man syr i ermene. Også her kan det gi et bedre resultat å håndsy innersømmen hvis ikke stoffet er slik at det bretter seg greit ned der du vil ha det. Jeg liker ikke mansjetter hvor sømrommet blir synlig på vrangen, men det blir en smaksak. Jeg foretrekker også flere smålegg framfor et stort, fordi jeg synes det da blir enklere å stryke skjorta siden:
Når du så setter ermet i bolen er det en veldig viktig regel å huske på, og den gjelder alle ermer på alle plagg, med unntak av raglanermer, kanskje.
Ermet er nesten alltid litt videre enn ermeringingen, og der det ikke skal være rynker eller legg, må man sette ermet på bolen og ikke omvendt for å klare å holde inn den vidden. Ermet er øverst og mot deg, og liksom over ermeringingen. Slik:
Nål forholdsvis tett, og gi deg litt tid med å sy det på , så unngår du gjerne at det blir noen legg eller krøller her som må tas opp igjen. Litt svak strekking av stoffene etterhvert som du syr pleier å være nok til at det blir glatt og fint.
Da skulle det vel bare være knapphull og knapper som mangler, og det har jeg tenkt å ta på en annen maskin når flere skjorter er sydd.
Så er det bare å håpe at det dukker opp en liten herre på 6-7 år som liker tog.